Vilkår

På Lokalmat.no kan lokalmatprodusenter legge inn sine produkter og vise de frem til innkjøpere i dagligvare og hotell- og restaurant over hele Norge. Se priser og betingelser for innkjøper nederst på siden.

Produkter som kan registreres

Følgende definisjon av lokalmat ligger til grunn, som er utarbeidet av Matmerk, dagligvarekjedene og Horeca på oppdrag fra Landbruks- og matdepartementet: 

"Mat- og drikkevarer med en lokal identitet, særegen opprinnelse eller spesielle kvaliteter knyttet til produksjonsmetode, tradisjon eller råvarer"

Rene råvarer må være 100 % norsk. For bearbeidede produkter er kravet 75 % norsk råvare. Se eventuelle unntak fra dette under avgrensninger for enkeltkategorier.

Spesielle avgrensninger pr. kategori:

Kjøtt

  • For ubearbeidet kjøtt (dvs. rene stykningsdeler som filet, etc.) MÅ råvaren være fra egen gård eller et definert geografisk område.
  • For bearbeidet kjøtt (pølser, spekemat, pinnekjøtt, etc.) BØR hovedråvaren være fra egen gård eller et definert geografisk område, men dette er ikke et absolutt krav såfremt oppskriften er lokalt basert.

Fisk

  • All fisk skal være fanget i norsk økonomisk sone og landet i Norge.
  • Bearbeidet fisk må være foredlet i Norge.
  • For ubearbeidet fisk må det stå tydelig fangstområde på emballasjen.

Frukt, bær og grønnsaker

  • Rene og ubearbeidede produkter må være norske.
  • Bearbeidede produkter: Bær/frukt/grønnsaker må være norsk. Saft, geleer, sirup, syltetøy og chutneyer er unntatt kravet om 75 % norsk så lenge bær/frukt er norsk.
  • Produktene må være produsert og pakket i Norge.
  • Produsenten selv må komme tydelig frem på pakningen.

Bakevarer:

  • Lefser, lomper, flatbrød og knekkebrød er definert som lokalmat. Disse varene er unntatt kravet om 75 % norsk råvare pga. lav norsk tilgang.
  • I tillegg kan andre bakevarer som bruker norsk mel med lokal identitet godkjennes.

Sjokolade:

  • Unntatt kravet om 75 % norsk så lenge produktene benytter norske råvarer i så stor grad som mulig. NB! Må inneholde noen norske råvarer for å godkjennes, f.eks. melk eller bær.

Øl:

Er du usikker på om produktene dine kan registreres? Ta kontakt med Matmerk for en dialog rundt dette.

Godkjenning

Når du har registrert deg kan du logge inn og opprette firmaprofil og legge inn produkter. Men før du får publisert produktene slik at de vises til innkjøper må du godkjennes av Matmerk. Dette skjer vanligvis innen 24 timer.

Enkel dokumentasjon av mattrygghet

I tillegg til å legge ut produktene dine kan du på en enkel måte dokumentere mattrygghet, miljøkrav, etc. til de fleste innkjøperne i dagligvare- og storhusholdningsbransjen gjennom en felles elektronisk sjekkliste. Dette gjør innkjøper tryggere på at din bedrift har kontroll på produksjonen og følger grunnleggende lover og regler for matproduksjon.

For mer informasjon om hvem som står bak portalen trykk her.

 

Som registrert innkjøper får du tilgang til:

  • Min side der du kan lagre og organisere produkter og produsenter
  • Hvordan produktene distribueres (om det er direktedistribusjon, hvilke grossister som fører det, hvor det selges i dag, etc.)
  • Produktvarianter og eventuelle EPD-nr og strekkoder.
  • Tilgjengeliget (f.eks sesong) og volum for produktene 
  • Alkoholholdige drikker
  • Revisjonsrapporter for egenrevisjon og eksternrevisjon
  • Se eksternrevisjon for produsenten

Priser

Registrering i Lokalmat.no er kostnadsfritt for våre samarbeidspartnere siden de er med på grunnfinansieringen av portalen. For øvrige innkjøpere er det følgende satser (alle priser er eksl. mva):

  • Omsetning 0-5 millioner: 1 000 kr pr. år
  • Omsetning 5-100 millioner: 2 000 kr pr. år
  • Omsetning over 100 millioner: 4 000 kr pr. år

Faktureringen tar utgangspunkt i omsetning for 2016. Faktura sendes ut på mail etter registrering og godkjenning. 

Hvis du har spørsmål kan du ta kontakt med oss i Matmerk