Produkter som kan registreres

Følgende definisjon av lokalmat ligger til grunn, som er utarbeidet av Stiftelsen Norsk Mat, dagligvarekjedene og Horeca på oppdrag fra Landbruks- og matdepartementet: 

"Mat- og drikkevarer med en lokal identitet, særegen opprinnelse eller spesielle kvaliteter knyttet til produksjonsmetode, tradisjon eller råvarer"

Rene råvarer må være 100 % norsk. For bearbeidede produkter er kravet 75 % norsk råvare. Se eventuelle unntak fra dette under avgrensninger for enkeltkategorier.

 

Spesielle avgrensninger pr. kategori:

Kjøtt

  • For ubearbeidet kjøtt (dvs. rene stykningsdeler som filet, etc.) MÅ råvaren være fra egen gård eller et definert geografisk område.
  • For bearbeidet kjøtt (pølser, spekemat, pinnekjøtt, etc.) BØR hovedråvaren være fra egen gård eller et definert geografisk område, men dette er ikke et absolutt krav såfremt oppskriften er lokalt basert.

Fisk

  • All fisk skal være fanget i norsk økonomisk sone og landet i Norge.
  • Bearbeidet fisk må være foredlet i Norge.
  • For ubearbeidet fisk må det stå tydelig fangstområde på emballasjen.

Frukt, bær og grønnsaker

  • Rene og ubearbeidede produkter må være norske.
  • Bearbeidede produkter: Bær/frukt/grønnsaker må være norsk. Saft, geleer, sirup, syltetøy og chutneyer er unntatt kravet om 75 % norsk så lenge bær/frukt er norsk.
  • Produktene må være produsert og pakket i Norge.
  • Produsenten selv må komme tydelig frem på pakningen.

Bakevarer:

  • Lefser, lomper, flatbrød og knekkebrød er definert som lokalmat. Disse varene er unntatt kravet om 75 % norsk råvare pga. lav norsk tilgang.
  • I tillegg kan andre bakevarer som bruker norsk mel med lokal identitet godkjennes.

Sjokolade:

  • Unntatt kravet om 75 % norsk så lenge produktene benytter norske råvarer i så stor grad som mulig. NB! Må inneholde noen norske råvarer for å godkjennes, f.eks. melk eller bær.

Øl:

Er du usikker på om produktene dine kan registreres? Ta kontakt med Matmerk for en dialog rundt dette.

 

Godkjenning

Når du har registrert deg kan du logge inn og opprette firmaprofil og legge inn produkter. Men før du får publisert produktene slik at de vises til innkjøper må du godkjennes av Stiftelsen Norsk Mat. Dette skjer vanligvis innen 24 timer.

 

Dokumentasjon av mattrygghet

I tillegg til å legge ut produktene dine må du dokumentere at du følger myndighetenes og kjøpersidens krav til mattrygghet, opplæring, miljø, etc. Det gjøres gjennom en felles elektronisk sjekkliste når du har opprettet bruker. Innkjøpere i dagligvare og storkjøkken er da tryggere på at din bedrift har kontroll på produksjonen og følger grunnleggende lover og regler for matproduksjon. Les mer om egenrevisjon her.

Produsenter som leverer til dagligvare og/eller storhusholdning kan velges ut til ekstern revisjon. En slik revisjon gjennomføres av en uavhengig kvalitetsrevisor som får oppdraget sitt dagligvare og/eller storhusholdning. Godkjente lokalmatprodusenter som blir valgt ut til ekstern revisjon skal betale 8 000 kr eks. mva for denne. 

Ekstern revisjon av virksomheter i lokalmat.no som har produkter som ikke faller inn under lokalmatdefinisjonen betaler faktisk kostnad for denne. 

Vi trenger ditt samtykke

For at vi skal kunne oppbevare og behandle opplysninger om deg trenger vi ditt samtykke. Dersom samtykke ikke gis er konsekvensen at opplysningene fra alle våre registre slettes. Samtykket gir du HER

Informasjonen behandles og oppbevares i tråd med Stiftelsen Norsk Mats personvernpolicy. Stiftelsen Norsk Mats personvernerklæring finner du HER