Smaalensgås fra Østfold AS

Viken

Smaalensgås fra Østfold er en unik og lokalt produsert gås, med røtter i gamle tradisjoner. Gåsa vår lever glade dager på grønne, frodige beiter på gårdene våre i Østfold. Gress er det beste den vet, og sammen med lokalt dyrket korn utgjør gresset hoveddelen av gåsas kosthold. Resultatet har blitt akkurat slik vi håpet på - en kortreist og bærekraftig delikatesse som vi er skikkelig stolt av!

På oldemors kjøkken ble det tilberedt mye gås. De fleste gårder hadde ei gås eller to på tunet, og i Østfold var Smaalensgåsa særlig utbredt. Her fantes store frodige beiteområder, og vilkårene for hold av gås var gode. Tidlig på 1900-tallet var produksjonen så stor at bøndene i Smaalenene Amt (dagens Østfold) leverte helt til Kristiania, og det var Smaalensgåsa som dominerte. Historien forteller at østfoldinger solgte staur til Sverige, og tok med seg gåsa i vognene på vei hjemover. Standardiseringen av rasen ble gjennomført på begynnelsen av 1900-tallet og gåsa fikk navnet Smaalensgås etter navnet på området. I årene etter 2.verdenskrig førte fokus på større produksjon og kjøttmengde til en tilbakegang for mange av de gamle husdyrrasene våre. Dessverre også for Smaalensgåsa, og rasen er i dag kritisk truet. Erfaring viser at den beste måten å bevare landbrukets genetiske ressurser på er å ta dem i bruk og gjerne spise dem, dersom de egner seg til mat. Gjeninnføringen av Smaalensgåsa på matbordet er derfor et viktig skritt mot å bevare gåsa. Moralen er enkel: «Spis eller forsvinn!» Våren 2014 gikk gårdene Skulberg i Spydeberg, Taraldrud i Marker og Manstad i Fredrikstad sammen og dannet Smaalensgås fra Østfold AS. Vi er en gjeng med entusiastiske og engasjerte unge bønder, som arbeider mot en felles målsetning om å skape et kortreist og bærekraftig produkt. Hver gård har sin egen historie og identitet, og sluttproduktet kan spores direkte tilbake til den enkelte produsent.

Alle produkter fra Smaalensgås fra Østfold AS

Smaalensgås fra Østfold AS

Smaalensgås fra Østfold

Viken

Gåsa vår er akkurat det den utgir seg for å være. En unik og lokal produsert gås, med røtter i gamle tradisjoner. En delikatesse som både er kortreist, og produsert på bærekraftig måte. Vanskeligere er det ikke, syns vi.

Gå til produkt