- Skjåkmjøl er produsert av bygg dyrket i Ottadalen, det vil si kommunene Skjåk, Lom, Vågå og Sel.
- Bygg er selve urkornet, og har blitt dyrket i bygdene nord i Gudbrandsdalen i uminnelege tider.
- Klimaet i dalføret er tørt og varmt om sommeren, men vann fra elven gjør det mulig å dyrke førsteklasses bygg med særlig høyt proteininnhold.
- Høy konsentrasjon av storfeprodusenter i Ottadalen gjør at det gjødsles med naturgjødsel i stor grad.
- Det særegne klimaet, topografien og jordsmonnet – kombinert med driftsform og jordbearbeiding – gjør at det brukes lite kjemiske sprøytemidler.
- Bygget videreforedles til Skjåkmjøl på Ofossen mølle hvor det har vært sammenhengende møllevirksomhet siden 1865. Den unike gamle skrellemaskinen og hammermøllen gir et sammalt mel som inneholder 90% av bestanddelene i kornet.
- Ofossen Mølle er et kulturhistorisk minnesmerke som er i full drift. Produksjon av mel her krever egen kunnskap og kompetanse, og denne videreføres frå møller til møller
- Skjåkmjøl fra Ofossen mølle er en unik smaksopplevelse