Svedjerug, Tvengsberg er kjent først og fremst for sin utrolige historie og har blitt et viktig symbol for aktivt bruk av genetisk kornmangfold. Svedjerugen har en karakteristisk rugsmak og egner seg best til surdeigsbaking, men kan også brukes som ingrediens i gjærbakst med spelt eller ulike hvetesorter.
Svedjerugen kom til Norge på 1600-tallet. Den ble i en periode ansett som en tapt sort inntil det på 70-tallet ble funnet 10 korn på i et tørkhus på Finnskogen. Han som fant kornene het Per Martin Tvengsberg (26.7.1936 -15.3.2019). 7 av disse kornene spiret og det ble redningen for norsk svedjerug. Ut fra disse 7 kornene står det nå svedjerugsåkre rundt i hele Norden. Sorten har fått navnet Svedjerug Tvengsberg, og er den Gullimunn bruker. Svedjerug kan bli over 2,5 meter høy og er en majestetisk skue på åkeren! Den har en kraftig og dyp aroma, og i svedjerugårgangen 2017 kan du finne smaker som vanilje, banan, tittufrutti, gress, bark, parfyme og hasselnøtt! Hver årgang får sine egne karaktertrekk, men uten unntak har den vært saftig og god på smak. Gullimunn prøvebaker hvert år på årets avling og opplever at hvert år bidrar med unike kvaliteter egnet til forskjellig bruk.
Ingredienser | Rent mel: Svedjerug. Et steinmalt fint mel, hvor hele kornet er med. |
---|---|
Allergener | Gluten |
Egenskaper |
|
Holdbarhet | Bf. 1 år fra produksjonsdato |
Oppbevaring | Tørt. Stabil romtemperatur. |