Illustrasjonsbilde - Svedjerug, sammalt fin
Illustrasjonsbilde - Svedjerug, sammalt fin

Svedjerug, sammalt fin

Gullimunn AS

logo spesmerke-debio

Svedjerug, Tvengsberg er kjent først og fremst for sin utrolige historie og har blitt et viktig symbol for aktivt bruk av genetisk kornmangfold. Svedjerugen har en karakteristisk rugsmak og egner seg best til surdeigsbaking, men kan også brukes som ingrediens i gjærbakst med spelt eller ulike hvetesorter.

Svedjerugen kom til Norge på 1600-tallet. Den ble i en periode ansett som en tapt sort inntil det på 70-tallet ble funnet 10 korn på i et tørkhus på Finnskogen. Han som fant kornene het Per Martin Tvengsberg (26.7.1936 -15.3.2019). 7 av disse kornene spiret og det ble redningen for norsk svedjerug. Ut fra disse 7 kornene står det nå svedjerugsåkre rundt i hele Norden. Sorten har fått navnet Svedjerug Tvengsberg, og er den Gullimunn bruker. Svedjerug kan bli over 2,5 meter høy og er en majestetisk skue på åkeren! Den har en kraftig og dyp aroma, og i svedjerugårgangen 2017 kan du finne smaker som vanilje, banan, tittufrutti, gress, bark, parfyme og hasselnøtt! Hver årgang får sine egne karaktertrekk, men uten unntak har den vært saftig og god på smak. Gullimunn prøvebaker hvert år på årets avling og opplever at hvert år bidrar med unike kvaliteter egnet til forskjellig bruk.

I salg hos
Spesialbutikker med kjennskap til produktene.
IngredienserRent mel: Svedjerug. Et steinmalt fint mel, hvor hele kornet er med.
AllergenerwarningGluten
Egenskaper
  • Gullimunns mel har egenskaper som følger årgangene - akkurat som med vin. Ulike årganger kan gi ulike smaks- og bakekvaliteter.
HoldbarhetBf. 1 år fra produksjonsdato
OppbevaringTørt. Stabil romtemperatur.
Næringsinnhold pr. 100g/ml
Produktvarianter
2 kg
Mål (DxBxH i cm): 0 x 0 x 31
Antall F-pak I D-pak: 8
5 kg
Mål (DxBxH i cm): 0 x 0 x 31
Antall F-pak I D-pak: 4
25 kg
Antall F-pak I D-pak: Sekkene kan sendes på europall i ønsket volum.
Logg inn for å se mer

For å få full tilgang, må man være registrert og pålogget.

Logg inn
error_outline
Merk at produsenten selv er ansvarlig for informasjonen på denne siden. Den som tilbereder/serverer mat til en allergiker må alltid lese produktets ingrediensliste nøye. Stiftelsen Norsk Mat er ikke ansvarlig for eventuelle feil eller mangler i den oppgitte informasjonen.
Alle produkter fra Gullimunn AS
Illustrasjonsbilde - Fram vårhvete, sikta
Gullimunn AS

Fram vårhvete, sikta

Fram er en norsk vårhvetesort fra 1936, kjent for sitt bløte gluten, og for at den beholder falltallet godt. Den er gyld...
Illustrasjonsbilde - Emmer, sikta
Gullimunn AS

Emmer, sikta

Emmer er den eldste og mest primitive kornsorten vi arbeider med i Gullimunn. Den tåler ikke hard behandling men fungere...
Illustrasjonsbilde - Vaffelmel / Grovt vaffelmel
Gullimunn AS

Vaffelmel / Grovt vaffelmel

Se søknadstekst for spelt
Illustrasjonsbilde - Fram vårhvete, sammalt fin
Gullimunn AS

Fram vårhvete, sammalt fin

Fram er en norsk vårhvetesort fra 1936, kjent for sitt bløte gluten, og for at den beholder falltallet godt. Den er gyld...
Illustrasjonsbilde - Emmer, sammalt fin
Gullimunn AS

Emmer, sammalt fin

Emmer er den eldste og mest primitive kornsorten vi arbeider med i Gullimunn. Den tåler ikke hard behandling men fungere...
Illustrasjonsbilde - Klistrøssel / Urkornkli
Gullimunn AS

Klistrøssel / Urkornkli

Klistrøssel av urkorn, finmalt på steinkvern, har høyt næringsinnhold. Den kan strøs på frokostblandingene, i yougherten...