Ellitsgaard

Agder

En serie gourmetprodukter bestående av grønne urteoljer og pestoer utviklet av den anerkjente danske kokken Nicolai Ellitsgaard.

Historien om Ellitsgaard:
Islutten av mai 2015 kom en hyggelig dame inn i restauranten for å selge økologiske grønnsaker til Nicolai, som da jobbet som kjøkkensjef på restaurant Måltid i Kristiansand. Hun skulle åpne en liten kolonial med fokus på lokal og økologisk mat. Praten gikk, og hun lurte på om ikke Nicolai kunne lage noe som kunne selges i butikken hennes. Dette var midt i ramsløksesongens start, så det måtte da bli noe med ramsløk. Nicolai hev seg i bilen, plukket kilo på kilo med ramsløk og lagde flere typer produkter som olje, pesto, syltet ramsløk skudd og kapers.

Produksjonen foregikk på forskjellige profesjonelle kjøkken rundt om i Kristiansand hvor Nicolai leide seg inn. Alt ble produsert i små blendere med en kapasitet på så lite som 1,5 liter. Etterhvert som etterspørselen etter produktene ble større ble det i 2016 kjøpt inn mer utstyr for å kunne effektivisere produksjonen, til tross for dette tok produksjonen fortsatt tid, og hvert eneste produkt ble fylt manuelt ved hjelp av en sausdispenser (Trakt med åpne/lukke funksjon).

I slutten av 2016 ble det besluttet at etterspørselen ikke stod til produksjonsmetoden. Blendere brøt til stadighet sammen på intense arbeidsdager, og produksjonen måtte flyttes. Det ble inngått en avtale med et storkjøkken i Kristiansandsområdet hvor hele prosessen er effektivisert og større volumer kan blandes i stedet for de opprinnelige 1,5 literne. Pesto og olje trenger heller ikke tappes fra sausdispenseren mer, noe som sparer timevis med jobb.

Nicolai:
Ellitsgaard produktene er utviklet av den danske kokken Nicolai Ellitsgaard som var kjøkkensjef på Måltid i Kristiansand i flere år
før restauranten ble avviklet i desember 2015. Før han kom til Norge
har han blant annet jobbet på flere prestisjefylte plasser i
Danmark som Brøndums Hotel, Bryghuset Vendia og Henne Kirkeby Kro.

Måltid var regnet for å være blant landets aller beste restauranter. Kjøkkenet hadde de siste par årene mottatt flere toppanmeldelser og etter avviklingen ble restauranten også nevnt i Guide Michelin.

Nicolai Ellitsgaard vokste opp i Frederikshavn i Danmark, bare en kort kjøretur fra kaia i Hirtshals. Navnet Ellitsgaard kommer fra en tidligere familiegård i Vejby og bygningen på logoen er fra nettopp denne gården. At han skulle bli kokk var aldri gitt, og nesten en ren tilfeldighet. Kokker begynner gjerne sent på jobb, noe som passet en ung Nicolai ypperlig. Fort viste det seg også at det å lage mat var utrolig morsomt og lå lett for en stadig mer og mer engasjert Nicolai. Siden den gang har han aldri sett seg tilbake, og streber hver dag etter å lære stadig mer om alt som omhandler mat og råvarer.

I 2019 starter Nicolai på et nytt restaurant eventyr som kjøkkensjef for undervanns restauranten som er under arbeide ved Lindesnes Havhotell. Her skal han gjøre det han liker aller mest; lage innovativ og smakfull mat som tilfredsstiller enhver gane.

Alle produkter fra Ellitsgaard