Visste du at annethvert solbær i Norge kommer fra Røyse?
Røyse er en solrik halvøy i Tyrifjorden, i Hole kommune. Her er det skikkelig gode vekstvilkår, så her trives bær, frukt og folk veldig godt.
Skrever av: Cecilie Bjørnebye Jensen
Virksomheten: Røyse Bærpresseri AS
Lokasjon: Viken
12. August 2022

Ureiste råvarer fra Røyse
Røyse Bærpresseri ble etablert og drives av glade bønder fra Røyse. I bygda vår har vi gått sammen om råvareproduksjon som videreforedles i vårt eget presseri og tapperi. Dette gir oss god kontroll på kvaliteten og svært kort vei fra innhøsting til ferdig presset og tappet produkt. Vi kaller det ureiste råvarer!Vi produserer våre egne råvarer her på Røyse. Halvparten av norsk solbærproduksjon skjer her blant annet. I tillegg til solbær høster vi rabarbra, eple, rips, stikkelsbær, jordbær og kirsebær her. Dette lager vi drikke av som er helt fri for tilsetningsstoffer, naturligvis! I tillegg lager vi geleer og rørte bær. Og når vi får lyst (og tid) utvikler vi nye smakssammensetninger av alle de gode råvarene vi har her i bygda.
Vi er stolte av at vi i 2019 fikk vi prisen Årets Matspire. I 2020 vant vi Det Norske Måltid i kategorien årets drikk med vår solbærsaft. Solbærsafta vår er også Spesialitetsmerket.

En god morgen starter med en god frokost
Ann Kristin Støveren / Futuria AS
Tradisjonelle råvarer inn i fremtiden
For oss handler det om å foredle det jorda gir oss til noe som dagens kunder vil ha. Tradisjon og innovasjon går hånd i hånd hos oss. Fokuset på at vi som nasjon skal forsørge oss selv med egne råvarer, så langt det lar seg gjøre, er større enn noen gang blant forbrukerne og det merker også vi. Det at vi i møtet med våre kunder kan fortelle om og vise hvordan råvarene dyrkes frem og foredles hos oss er en viktig kunnskapsformidling.Når vi henter frem "glemte" bær som stikkelsbær, rips og solbær og kombinerer smaker og pakker de slik at dagens forbrukere vil ha de fast på sine handlelister er veldig motiverende for oss. Dette er bær som tidligere generasjoner syltet og saftet med den største selvfølgelighet og for mange er det veldig gode barndomsminner når de får smake på våre safter.
Vi lager de jo akkurat slik som bestemor gjorde det: presser, tilsetter sukker og varmfyller på flasker. Vi bruker ingen tilsetningsstoffer, naturligvis!
"Smaken av barndommens sommer" eller "Åh nå ble jeg 6 år og er hos bestemor og drikker hennes solbærsaft til lørdagsgrøten" er utsagn vi ofte får høre.
Det at vi i tillegg skaper arbeidsplasser i bygda vår er jo en ekstra fin bonus syns vi.

Nyplukka jordbær - DET er smak av sommer!
Foto: Røyse Bærpresseri

Solbæra stortrives i solveggen på Røyse
Foto: Røyse Bærpresseri

Når vi har gjester på presseriet, tar vi de med til åkern så de selv får plukke og smake på råvarene.
Foto: Helsing Film

Rabarbraen vår er helt gjennomrød i stilken - det gir en nydelig rødfarge til våre drikker. Og smaken...den er helt fantastisk!
Foto: Røyse Bærpresseri

På vestida av Røyse-halvøya vokser de grønne stikkelsbæra. Med utsikt til Tyrifjorden og masse sol, så blir det skikkelig smakfulle stikkelsbær.
Foto: Røyse Bærpresseri
Vil du vite mer om oss?
Besøk hjemmesiden vår www.roysepresseri.no
Livlig gjeng på Røyse
Foto: Stiftelsen Norsk mat

Perfekt kombinasjon: Solbærgelè til en lokalprodusert Brie og et lokalprodusert knekkebrød.
Foto: Ann Kristin Støveren / Futuria AS
Mest populærer produkter fra Røyse Bærpresseri AS

Røyse Røyse Plommegløgg 0.75l
Få den varme julestemningen med plommegløgg fra Røyse. Vi har laget vår helt egen krydderblanding.

Røyse Eplejuice 0.5 l
100 % naturlig juice av norske aromaepler. Ingen tilsetningsstoffer - naturligvis. Ikke tilsatt sukker.

Røyse Eple Solbærjuice 0.5 l
100 % naturlig juice av norske epler og norsk solbær. Ingen tilsetningsstoffer - naturligvis. Ikke tilsatt sukker.