Kommende kurs

Her finner du kommende kurs for deg som lokalmatprodusent.

Lofoten, 19.-22. mars

Innføringskurs i ysting, v/ Kompetansenettverket NORD

Innføringskurset gir deltakerne grunnleggende kunnskap om ysting og ysteprosesser.

Kursnavn:

Innføringskurs i ysting

Sted og tid:

Aalan Gård, Lofoten

Arrangør:

Kompetansenettverket for lokalmat i nord

Kontaktperson:

Åse Vøllestad

Telefon: 928 44 602

Epost: ase.vollestad@nibio.no

Forkunnskaper:

Ingen spesielle

Tid:

Fra kl. 17.00 19. mars til kl. 19.30 23. mars

Kurslærer:

Pascale Baudonnel er utdannet ysteteknolog fra Frankrike, driver med rådgiving for Norsk Gardsost . Pascale har mye erfaring fra rådgivning for gårdsysterier i Norge. Hun er også en av produsentene i Undredal Stølsysteri

Overnatting:

Kursdeltakerne må sørge for overnatting selv.

Anbefalt i nærheten: Borg overnatting tlf 915 71 557 (10 min kjøring)

Kursavgift:

4 500,-

Påmelding:

Trykk her for påmelding

 

HVA KAN DU LÆRE?

Innføringskurset gir deltakerne grunnleggende kunnskap om ysting og ysteprosesser
 
Kurset vil ta for seg melka som råvare, syrning, koagulering. Du lærer å lage rømme, yoghurt, surmelk, ferskost, fetaost. Om salting og modning av oster. Hygiene og mikrobiologi er også tema. Detaljert dagsprogram fås ved påmelding.
 
Deltakerne får med seg oster hjem. Kurset gir grunnlag for å gå videre på modulkurs i ysting på Sogn Jord- og Hagebruksskule.

 

HVEM ER KURSET FOR?

Produsenter som tenker å starte og bygge opp eget gårdsysteri, men også etablerte ystere.

 

HVORDAN ER KURSET LAGT OPP?

Trykk her for detaljert program for kurset.

Tranøy, 4.-5. april

Bakekurs - matbrød til servering, v/ Komp.nettverket NORD

Temaet for kurset er «matbrød» som kan brukes til mat og servering.

 

Kursnavn:

Bakekurs - matbrød til servering

Sted og tid:

Tranøy Opplevelser

Arrangør:

Kompetansenettverket for lokalmat i nord

Kontaktperson:

Åse Vøllestad

Telefon: 928 44 602

Epost: ase.vollestad@nibio.no

Forkunnskaper:

Ingen spesielle

Tid:

Onsdag 4. april kl. 12.00 til torsdag 5. april kl. 16.00

Kurslærer:

André Løvaas er utdannet bakersvenn og jobber i Nofimas prøvebakeri på Ås. Her jobber han både inn mot store forskningsprosjekter, samt at han hjelper bedrifter med produktutvikling, forbedring og kvalitetssikring, i tillegg til kursing. Som baker har han lang erfaring fra bakerbransjen, har jobbet i møllebransjen og er i tillegg trener for Det Norske Baker- og Konditorlandslaget 

Overnatting:

Kan bestilles hos Tranøy Opplevelser ved Vibeke Stavøy, tlf 911 68 502

Kursavgift:

2 000,-

Påmelding:

Trykk her for påmelding. Påmeldingsfrist 19. mars

 

HVA KAN DU LÆRE?

Temaet for kurset er «matbrød». Brød som kan brukes til mat og servering i kafé, på pub og/eller restaurant. På kurset vil vi ta for oss:

  • Grisini
  • Focaccia
  • Fougasse
  • Suppebrød
  • Sandwichbrød
  • Croisant

Kurset vil som også handle litt om korn/melkjemi og hvordan tenke råvare og kreative varianter i denne typen brød samt tips og triks

 

HVORDAN ER KURSET LAGT OPP?

Trykk her for detaljert program for kurset.

Mosjøen, 5.-6. april

Fermentering av grønnsaker, v/ Komp.nettverket NORD

Fermentert mat har i de siste årene blitt meget trendy og har klare helsemessige fortrinn.

Kursnavn:

Fermentering av grønnsaker, v/ Kompetansenettverket NORD  

Sted og tid:

Matkollektivet i Vikgården Mosjøen, 5.-6. april, kl. 10-15

Arrangør:

Kompetansenettverket for lokalmat i Nord-Norge

Kontaktperson:

Per Theodor Tørrisen

Telefon: 452 40 850

Forkunnskaper:

Ingen spesielle

Kurslærere:

Rina van Nuland og Per Theodor Tørrisen

Overnatting:

Deltakerne ordner overnatting selv

Kursavgift:

1100,-

Påmelding:

post@vikgarden.no

 

HVA KAN DU LÆRE?

Gryteselv fjellgård og Matkollektivet i Vikgården tilbyr kurs i fermentering. Du vil igjennom dette kurset bl.a. lære å bake surdeigsbrød, fermentere grønnsaker samt frukt og drikke på en trygg måte. Her vil du få mange nye ideer og økt kunnskap som du lett kan overføre til din egen bedrift. Fermentert mat har i de siste årene blitt meget trendy og har klare helsemessige fortrinn. Fokus på dette kurset kommer til å være teknikk, smak og kvalitet.

Vi vil gå igjennom:
-Diverse metoder for fermentering av grønnsaker
-Fermentert te (Kombucha)
-Kefir
-Baking med surdeig

Etter kurset vill dere også få med dere surdeigsstarter, kombucha-mor og kefirkorn samt et hefte med oppskrifter.

Trykk her for detaljert program

Haugesund, 18.-19. april

Sett pris på produktene dine - økonomi og kalkulering

God oversikt over økonomien gjør at du kan sette inn konkrete tiltak for å bedre lønnsomheten.

Kursnavn:

Sett pris på produktene dine - økonomi og kalkulering

Sted og tid:

Hotel Scandic Maritim i Haugesund, 18.-19. april

Forkunnskaper:

Må ha egen PC og beherske Excel.

Omfang:

To dager, fra lunsj dag 1 til ca kl. 16 dag 2.

Kursledere:

Frode Kristensen i Matmerk er utdannet siviløkonom og jobber i Matmerk som Fagsjef Markedstjenester med ansvar for kompetanseutvikling hos produsenter.

Viggo Johannessen jobber som seniorrådgiver i KIWA Teknologisk Institutt med forbedringsprosesser og virksomhetsutvikling.

Kursavgift:

kr 1250,- inkl. lunsj begge dager, kaffe, forfriskninger, kursmateriell og kursbevis. Kursavgift faktureres ved påmelding.

Påmelding:

Trykk her for påmelding

 

HVA KAN DU LÆRE?

Kurset deles inn i tre hovedområder :

1. Grunnleggende økonomiske begreper og sammenhenger
2. Oppsett av kalkyler for å sikre kostnadskontroll og lønnsomhetsmål
3. Bruk av kalkyler både i daglig og langsiktig salgs- og markedsarbeid

Kursinnhold:

  • Økonomisk styring og lønnsomhetsutvikling
  • Produktets mulige merverdi
  • Kalkyler – en sentral del av økonomisystemet
  • Oppbygging av kalkyler. Gjennomgang av utvalgte eksempler
  • Prisfastsettelse med utgangspunkt i kostnader og
  • markedsbetraktninger
  • Valg av salgskanal - fra gårdsutsalg til supermarked.
  • Kundelønnsomhet - tjener du penger på alle kunder?
  • Pris- og rabattforhandlinger med kunder
  • Gruppearbeid – hva bør inngå i en kalkyle? Utg.pkt. i egne produkter
  • Erfaringsutveksling - beste praksis

 

HVEM ER KURSET FOR?

Kurset er tilrettelagt for daglig leder og økonomiansvarlig hos små og mellomstore drikke- og matprodusenter eller serveringsbedrifter i samme kategori. Kursdeltakerne må være ansatt i produksjons- eller serveringsbedriften og ikke for eksempel hos bedriftens regnskapsfører. Det tas forbehold om minimum 10 deltkere for å gjennomføre kurset.

 

HVORDAN ER KURSET LAGT OPP?

Kurset fokuserer på kalkulering og sentrale økonomiske sammenhenger. Noe er forelesning med en praktisk tilnærming, men det brukes mye øvingsoppgaver og gruppearbeid. Målet er at du etter kurset enklere skal finne forbedringsmuligheter og gjennomføre nødvendige tiltak for å styrke bedriftens økonomi og konkurranseevne.

Hvis du har spørsmål om kurset kan du ta kontakt med faglig ansvarlig Frode Kristensen i Matmerk. Mob: 928 88 834, eller epost: frode.kristensen@matmerk.no

Tromsø, 20.-22. april

HACCP - kurs, v/ Kompetansenettverket NORD

Ved bruk av HACCP kan man på en systematisk måte forebygge at noe går galt.

Kursnavn:

HACCP - kurs, v/ Kompetansenettverket NORD    

Sted og tid:

Tromsø, 20.-22. april

Arrangør:

Kompetansenettverket for lokalmat i Nord-Norge

Kontaktperson:

Åse Vøllestad

Telefon: 928 44 602

Epost: ase.vollestad@nibio.no

Forkunnskaper:

Ingen spesielle

Tid:

20. april kl. 16.00 til 22. april kl. 15.00

Kurslærer:

Kurslærer Bength Hanssen er eier av Slåttebakken gård, avdelingsleder /lærer på Senja videregående skole, restaurant og matfag. Kokk – og stuertutdanning.   Butikkslakterutdanning – den første som ble utdannet i Norge.

Han har jobbet i kjøttindustrien som produksjonsleder, slakter på Nortura, og vært lærer i 25 år. Har i mange år jobbet som konsulent og drevet med videreutvikling av bedrifter og  deres produkter

Overnatting:

Deltakerne ordner overnatting selv

Kursavgift:

2 000,-

Påmelding:

Trykk her for påmelding. Påmeldingsfrist 4. april

 

HVA KAN DU LÆRE?

For alle som håndterer mat profesjonelt er det av avgjørende betydning at maten ikke påfører sykdom hos de som spiser den. Ved bruk av HACCP kan man på en systematisk måte forebygge at noe går galt. Ny hygieneforskrift krever innføring av HACCP for alle næringsmiddelvirksomheter, unntatt primærleddet. HACCP-består av sju prinsipper der det legges vekt på å identifisere faktorer for risiko og deretter finne egnede kritiske kontrollpunkter.

Nå får du og din bedrift anledning til å få en innføring i dette kvalitetssikringssystemet.

 

HVORDAN ER KURSET LAGT OPP?

Trykk her for detaljert program for kurset.

Bergen, 25.-26. april

Sett pris på produktene dine - økonomi og kalk. - FULLTEGNET

God oversikt over økonomien gjør at du kan sette inn konkrete tiltak for å bedre lønnsomheten.

Kursnavn:

Sett pris på produktene dine - økonomi og kalkulering

Sted og tid:

Bergen, 25.-26. april, Clarion Hotell Admiral

Forkunnskaper:

Må ha egen PC og beherske Excel.

Omfang:

To dager, kl. 11 dag 1 til ca kl. 16 dag 2.

Kursledere:

Frode Kristensen i Matmerk er utdannet siviløkonom og jobber i Matmerk som Fagsjef Markedstjenester med ansvar for kompetanseutvikling hos produsenter.

Viggo Johannessen jobber som seniorrådgiver i KIWA Teknologisk Institutt med forbedringsprosesser og virksomhetsutvikling.

Kursavgift:

kr 1250,- inkl. lunsj begge dager, kaffe, forfriskninger, kursmateriell og kursbevis. Kursavgift faktureres ved påmelding.

Påmelding:

Kurset er fulltegnet

 

HVA KAN DU LÆRE?

Kurset deles inn i tre hovedområder :

1. Grunnleggende økonomiske begreper og sammenhenger
2. Oppsett av kalkyler for å sikre kostnadskontroll og lønnsomhetsmål
3. Bruk av kalkyler både i daglig og langsiktig salgs- og markedsarbeid

Kursinnhold:

  • Økonomisk styring og lønnsomhetsutvikling
  • Produktets mulige merverdi
  • Kalkyler – en sentral del av økonomisystemet
  • Oppbygging av kalkyler. Gjennomgang av utvalgte eksempler
  • Prisfastsettelse med utgangspunkt i kostnader og
  • markedsbetraktninger
  • Valg av salgskanal - fra gårdsutsalg til supermarked.
  • Kundelønnsomhet - tjener du penger på alle kunder?
  • Pris- og rabattforhandlinger med kunder
  • Gruppearbeid – hva bør inngå i en kalkyle? Utg.pkt. i egne produkter
  • Erfaringsutveksling - beste praksis

 

HVEM ER KURSET FOR?

Kurset er tilrettelagt for daglig leder og økonomiansvarlig hos små og mellomstore drikke- og matprodusenter eller serveringsbedrifter i samme kategori. Kursdeltakerne må være ansatt i produksjons- eller serveringsbedriften og ikke for eksempel hos bedriftens regnskapsfører. Det tas forbehold om minimum 10 deltakere for å gjennomføre kurset.

 

HVORDAN ER KURSET LAGT OPP?

Kurset fokuserer på kalkulering og sentrale økonomiske sammenhenger. Noe er forelesning med en praktisk tilnærming, men det brukes mye øvingsoppgaver og gruppearbeid. Målet er at du etter kurset enklere skal finne forbedringsmuligheter og gjennomføre nødvendige tiltak for å styrke bedriftens økonomi og konkurranseevne.

Hvis du har spørsmål om kurset kan du ta kontakt med faglig ansvarlig Frode Kristensen i Matmerk. Mob: 928 88 834, eller epost: frode.kristensen@matmerk.no